Owoce

Dokument: pdf (219.6 KB)
  • 17 stron
Opublikowany 2016-12-05 20:37:25

1 Ananasowe ko a 15 dag m ki szklanka mleka 1/2 szklanki wody jajko cukier puszka ananasów olej do sma enia cukier puder posiekane pistacje lub migda y sól Sposób wykonania : M k , mleko, wod i jajko zmiksowa ze szczypt soli i cukru na g adkie, g ste ciasto. Kr ki ananasa os czy , przesma y na 2 y kach oleju. y k oleju rozgrza na ma ej patelni (o rednicy 16 cm). Wla niewielk ilo ciasta, rozprowadzi po dnie. Na rodek po o y kr ek ananasa. Sma y 2 minuty, odwróci i sma y jeszcze chwil , zdj . Tak samo pozosta e placuszki. Podawa posypane cukrem pudrem i pistacjami. Aromatyczne jab ka w cie cie 5 - 6 kwaskowatych jab ek 10 dag m ki 3 jajka 2 y ki cukru 1/2 szklanki jasnego piwa szczypta soli olejek rumowy t uszcz do sma enia cukier kryszta cynamon do posypania Sposób wykonania : Do miski wsypa m k . ó tka oddzieli od bia ek, doda do m ki. Ubi na g adk mas , stopniowo wlewaj c piwo. Przyprawi do smaku szczypt soli i cukru. 2 Bia ka ubi na sztywn pian , doda do ciasta, wymiesza . Jab ka umy , pokroi w kr ki grubo ci 1cm. Usun rodki, skropi olejkiem. T uszcz rozgrza w g bokiej patelni. Jab ka macza w cie cie, wk ada na patelni . Sma y z obu stron na rumiano. Wyj , os czy . Jab ka podawa posypane cynamonem i cukrem oraz ewentualnie z lodami i d emem brzoskwiniowym. Banany pieczone 4 du e dojrza e banany 4 y eczki p ynnego miodu Sposób wykonania : Rozgrza piekarnik do temperatury 200 oC. Po o y banany na ruszcie, na górnej pó ce piekarnika. Po 3 minutach odwróci i piec jeszcze oko o 10 minut, a stan si mi kkie. Otworzy skórk . Mi sz skropi miodem. Je y eczk wprost ze skórki. Borówki ze mietan 0,5 kg borówek 0,25 l mietany cukier Sposób wykonania : Najstaranniej przebrane borówki wstawi w miseczce kamiennej na godzin do rednio gor cego piekarnika, ale i nie powinien by za zimny. Nale y postawi na ni sz kondygnacj . Gdy zna , e si borówki upiek y, wyj , wysypa na salaterk , os odzi mocno mokrym, mia kim cukrem. A gdy wystygnie, wla wiartk dobrej, m odej, kwa nej mietany. Borówki takie maj liczny kolor. Gruszki glazurowane 3 Sposób wykonania : Przygotowa bardzo g sty syrop, jak na konfitury. Do wrz cego syropu wk ada gruszki ca e lub ich po ówki. Gdy nabior przejrzysto ci, wyjmowa y k durszlakow . Ozdabia na pó misku konfiturami. Gruszki w cie cie 4 - 6 twardych gruszek (klapsa) paczka mro onego ciasta francuskiego jajko sos do gotowania gruszek szklanka soku z czarnej porzeczki szklanka cukru cytryna przeci ta na pó 1/2 litra wody 1,5 szklanki mietany kremowej 2 y ki cukru 2 y eczki cynamonu Sposób wykonania : Gruszki obra . Przeci na pó . Wydr y gniazda nasienne. W rondlu zagotowa sok owocowy z cukrem, wod i po ówkami cytryny. Gruszki sparzy w sosie owocowym. Wyj na p aski talerz. Na blaszce wy o onej pergaminem u o y prostok t ciasta. Posmarowa rozk óconym jajkiem. Ponak uwa widelcem. U o y po ówki gruszek p ask stron do do u. Jedn obok drugiej. Ka d gruszk przykry kwadratami ciasta. Kwadraty posmarowa jajkiem. Piec w temperaturze 200 -220oC. Gruszki w cie cie wyj na w ski pó misek. Posypa cukrem pudrem. Do ciasta z gruszkami mo na podawa sos mietanowy ciep y lub zimny. Sk adniki sosu gotowa na ma ym ogniu, a mietana zmniejszy swoj obj to o 1/3. 4 Gruszki w kremie serowym 8 po ówek gruszek ugotowanych w syropie 2 pojemniki naturalnego serka homogenizowanego 2 jaja 4 y ki cukru cukier waniliowy 2 y ki p atków migda owych 20 dag czarnych porzeczek - mog by mro one 50 ml likieru wi niowego Sposób wykonania : Z po owy cukru i wierci szklanki wody ugotowa syrop i wrzuci do niego porzeczki. Gotowa dwie minuty, przykry i odstawi do ostygni cia. ó tka zetrze z reszt cukru i cukrem waniliowym na kogel-mogel i wymiesza z serkiem. Z bia ek ubi sztywn pian i delikatnie po czy z kremem serowym. Roz o y krem do czterech pucharków, posypa upra onymi p atkami migda owymi i u o y po dwie po ówki gruszek. Udekorowa je porzeczkami wymieszanymi z likierem. Podawa mocno och odzone. Gruszki w miodowym sosie 4 dorodne, dosy twarde gruszki 4 y ki miodu sok z 1/2 cytryny 5 dag mas a 5 y ek cukru 1/2 y eczki zmielonego cynamonu kilka kawa ków cynamonu do dekoracji Sposób wykonania : Gruszki obra . Specjalnym no ykiem wydr y rodki. 4 szklanki wody zagotowa z 2 y kami miodu i sokiem z cytryny. W o y gruszki, gotowa na ma ym ogniu 5 minut. Gruszki wyj , os czy . Mas o stopi w rondelku, zdj powsta pian . Wsypa cukier. Mieszaj c, sma y a si stopi. Doda reszt miodu i zmielony cynamon. Mieszaj c, sma y 3 - 4 minuty. 5 Gruszki u o y na talerzu, pola sosem i ozdobi kawa kami cynamonu. Podawa na ciep o lub zimno. Gruszki z serem 4 -6 gruszek (konferencja) 2 plastry sera Gorgonzola / rokpol butelka wina wytrawnego ró owego lub czerwonego 3 laski cynamonu 4 ziarenka go dzików 4 - 6 y ek cukru 4 y eczki ziarenek pieprzu 2 listki laurowe Sposób wykonania : Wino zagotowa z przyprawami. Gruszki obra ze skórki. Zostawi ogonek. Do gotuj cego si wina ostro nie w o y pokrojone gruszki. Garnek zestawi z ognia. Gruszki trzyma w winnym sosie, a zmi kn . Na tal...

Tagi:

Komentarze do: Owoce • 0